kolmapäev, 12. november 2008

Saskia Pellenen: „Mulle meeldib, kui inimesed mõtlevad kõva häälega” (KaSa...?, nr13, veebruar 2008, lk 7)

Kes on see stiilne tüdruk oma julge kõnnakuga, kes tekitab aukartust nii õpilastes kui oma kolleegides – Õpilasesinduse liikmetes? See on Saskia Pellenen – Põlva Ühisgümnaasiumi Õpilasesinduse president.

Saskia päev algab äratuskellaga. Täpsemalt teeb see häält iga üheksa minuti tagant, kuni neiu on sunnitud konstateerima fakti, et taas on koolipäev. Väike ekskursioon vannituppa ja siis liigub Saskia kööki, kus teda ootab muuhulgas hommikune šokolaadipuding ja kohv. Tüüpiliste hommikutegevuste hulka kuulub ka koos vennaga multikate vaatamine ja seejärel sukeldub ta oma garderoobi. Saskia arvates puudub tal kindel žanr, mille järgi riietuda: „Ma ei taha olla mingi beibe või goot (subkultuur, mille järgijad kannavad keskaegsete mõjutustega musti kleite, korsette jms. - toim.), ma kannan seda, mida ma tahan.”

Autoriteetne president

Õpilasesinduse (edaspidi ÕE) presidendiks olemine ei ole mingi koormus, Saskia ülesanneteks on muu hulgas protokollida ja juhtida (huvijuhi abiga) koosolekuid. Tavalisele õpilasele mõeldes korraldab ÕE igasuguseid stiilipäevi ja üritusi, et vähegi huvitav oleks. Ühe (õpilasesinduse) presidendi olulisimad omadused on Saskia arvates sõbralikkus ja autoriteetsus, kuna presidendi sõna loeb rohkem kui tavaliikme oma. Suurimaks muutuseks ÕEs on tema arvates just presidendi vahetus, sest eks igaüks too endaga uusi tuuli kaasa. Saskiale meeldib koosolekutel viibida: „Mulle väga meeldib, minu meelest on siin väga vahvad inimesed koos.”

Head õpetajad ja maitsev toit

Küsimusele, milliseid probleeme koolis kõige rohkem ette tuleb, vastab ta oma tavapärasel positiivsel toonil, et kõik on normaalne. Niinimetatud klannid kuuendas-seitsmendas klassis on Saskia arvates ealine iseärasus, ja et seda tuleb ette igas koolis. Midagi märkimisväärset, mis teda häiriks, ei ole. Kuigi tuleks ära mainida asjaolu, et liigub arvamus, nagu oleks gümnaasiumiastmes kõige nõrgem just C (keelte ja kultuuri) klass. Saskiale meeldikski just C klassis oma õpinguid jätkata, et omandada kolmandat keelt ja õppida draamakunsti, aga ta ei tee seda just selle üldlevinud arvamuse pärast. Koolitoit maitseb Saskiale väga (siiski Tarbijate Ühistust) ja õpetajatega on tema arvates meil väga vedanud. Ained, mida ta tahaks õppida, aga pole kooli tunniplaanis, on psühholoogia, mis tuleb tõsi küll alates 10ndast klassist, ja ladina keel. „Prantsuse keel on ka ilus, aga selleks tuleb minna Tartusse,” räägib ta.

Sõprus ja usaldus

Saskia hindab inimestes kõige rohkem ausust ja otsekohesust: „Mulle meeldib, kui inimesed mõtlevad kõva häälega ja julgevad seda, mida nad mõtlevad, välja öelda.” Saskia räägib ausalt ja ütleb, et temal on paljude tuttavate seas vaid üks sõber, sest sõprus on midagi enamat kui niisama ringi hängimine. Sõprus tähendab tema jaoks midagi enamat kui sõbrad olemist ja sõpruse tähtsaimaks eelduseks peab ta vastastikust usaldust.

Jätkub KaSa...?, lk 7

Alo Valge 9D

Kommentaare ei ole: