kolmapäev, 12. november 2008

Võistulausujatest (KaSa...?, nr13, veebruar 2008, lk 3)

8.-9. veebruaril toimus Saaremaal Kuressaare Linnateatris Kuressaare Gümnaasiumi poolt korraldatud poeetilise nimetusega ettevõtmine: „Ülemaaline ilulugejate 15. võistulausumine“, lihtsamalt öeldes vabariiklik etlemiskonkurss, kus lisaks eesti koolidele on traditsiooniliselt osalejateks ka venekeelsete koolide parimad etlejad.

Möödunud aastal toimus see üritus Põlvamaal Moostes. Konkursi eesmärgiks on suurendada õpilaste huvi nii proosa kui luule lugemise vastu. Võistlusreglement nõuab mõlemat liiki tekstide esitamist. Auhindamisele järgneva arutelu jooksul vaadeldi kirjanike loomingu interpreteerimise erinevaid võimalusi. Žürii tööd juhtis tuntud näitleja Hans Kaldoja.

Põlvamaad esindasid Põlva Ühisgümnaasiumi etlejad Liisa Lutter, Erki Limbak, Eneli Vals (juhendaja Maia Punak) ja Eliisa Seedre (juhendaja Merle Pintson). Kõik neli on teinud läbi tõsise tuleproovi maakondlikel konkurssidel ja esindasid väärikalt meie maakonda. Võistlus oli erakordselt tasavägine ja kõrgetasemeline. Kokku tutvustati rohkem kui neljakümne erineva autori loomingut Kreutzwaldist Kivirähkini. Venekeelsete õpilaste esituses (osad neist astusid üles eesti keeles) saime nautida näiteks suurepäraseid Majakovski ja Zoštšenko tekstide interpretatsioone. Närvipinge oli nii suur, et üks esineja katkestas poolelt sõnalt ja lahkus lavalt. Õnneks suutis ta end siiski koguda ja astus üles viimasena, näidates suurepärast taset. Grand prix anti nooremas astmes Tallinna Inglise Kolledži noormehele Markkus Pulgale ja keskastmes Lümanda Põhikooli õpilasele Anna Talvile. Vanemas astmes viis selle koju Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi neiu Doris Tääker.

Meie õpilastest jäi žüriile silma Eliisa Seedre (9. klass) väga hea noortepärase teksti esitamisega ja pälvis eripreemia. Žürii tänukiri ulatati ka Liisa Lutterile (5. klass) erakordselt täpse Paul-Eerik Rummo loomingu tõlgendamise eest. Ometi oli suurim kingitus meie ühisel arvamisel osalemisrõõm.
Võistlus toimus üksteist toetavas mõnusas õhkkonnas. Päeva lõpetuseks korraldati külalistele ekskursioon Kuressaare linnusesse, kus etlejaid üllatati muusikalise etteastega.

Jätkub KaSa...?, lk 3
Õpetaja Maia Punak

Kommentaare ei ole: