pühapäev, 29. aprill 2007

11a klassi ekspeditsioon (KaSa...?, nr8, detsember 2006, lk5)

24. novembril külastas 11A Tallinna õppereisi eesmärgil. Plaanis oli veeta aega ETV-s, Eesti Draamateatri lava taga ning seal toimuval etendusel.

Lõuna paiku, mil teie Põlvas seisite söögi järjekorras, ootasime meie oma giidi. Peagi saabus meie giid Mai Mikiver ning asusime ringkäigule ETV majas. Tutvusime varem kasutusel olnud filmitehnikaga ning Eesti filmi ajalooga. Nägime lastesaadetest pärit kostüüme ja nukke, kes kunagi meid ja meie vanemate meelt lahutasid. Eriti rõõmustas see õpetaja Jaak Keppi.
Järgmistes ruumides oli võimalus näha esimesi telereid, filmikaameraid, monteerimispulte. Pääsesime isegi hoone tähtsaimasse ruumi, kust saadetakse pilt meie kõigi kodudesse. Meile demonstreeriti, milline oleks välja näinud tervitustekst Põlva ÜG-le – kahjuks jäi see vaid ühe nupuvajutuse kaugusele otse eetrisse saatmisest.
Avanes võimalus külastada erinevaid stuudioid. Näiteks ruum, milles Terevisiooni filmitakse osutus oodatust tükk maad väiksemaks. Oli üllatav näha Pehmete ja Karvaste stuudiot – seal olid ainult laud, mõned toolid ja presidendile ning tema prouale mõeldud „voodi” – kõik muu tehakse arvutiga juurde! Enne lahkumist saime kogemata kokku veel Reet Linnaga, kellega sõbralikult vestlesime. Tänasime giidi Põlva ÜG-ga seotud raamatutega huvitava ekskursiooni eest ning lahkusime ETV-st positiivsete elamustega.
Hetkel, mil sisenesime Eesti Draamateatrisse, oli etenduse alguseni veel 4 tundi. Meid jagati 2 erinevasse gruppi, sest teatri ruumid on valdavalt kitsad. Ekskursioon võiski alata! Kogu ringkäigu vältel kuulsime huvitavat Draamateatri ajaloost. Meid juhatati Väiksesse Saali, üldisesse garderoobi, Suure Saali kolmandale rõdule, kuhu tavaliselt pileteid ei müüda. Nägime, kuidas alustati lava ettevalmistamist õhtuse etenduse tarbeks. Samal ajal kuulsime giidilt ühe etenduse algusest lõpuni valmimise lugu. Kui pisike on tegelikult lava! Tänu optilisele illusioonile tundub see nii suur.. Käisime lava all, taga ja kõrval, sest lava peal ei
tohtivat võõrad inimesed käia ega seista – toovat halba õnne.
Õhtul kell 19.00 algas etendus „Suured tüdrukud ei nuta”, lava oli totaalselt muutunud. Lavastajad olid teinud palju tööd, kuid see vaev tasus end ära, sest publikule etendus meeldis. Suhteliselt väsitava päeva lõpuks oli komöödia hea valik. Vaatasime etenduse lõpuni ning suundusime kodu poole. Kokkuvõtteks : tore oli!

Mari-Liis Käbin, Mait Poska 11a

Kommentaare ei ole: