pühapäev, 29. aprill 2007

See ei juhtu minuga! (KaSa...?, nr8, detsember 2006, lk12)

Igal aastal hukkub liiklusõnnetustes järjest rohkem inimesi. Paljud liiklejad ei taipa või ei taha taibata, et enam ei saa liigelda nagu vanasti, nii nagu keegi heaks arvab.
Kuna liiklusvahendid on muutunud kiireteks ja võimsateks varitseb oht liikluses viga saada nii jalakäijatel kui ka sõidukijuhtidel. Kõige tähtsam on osata ette näha liikluses varitsevaid ohte. Miskipärast aga tahavad inimesed sageli riskida. Paljud inimesed riskivad ainult sellepärast, et oma igapäevaellu põnevust tuua. Selline närvikõdi lisamine põhjustab varem või hiljem õnnetuse. Kõige rohkem liiklusõnnetusi põhjustabki juhi valesti valitud sõidukiirus, mis ei vasta tema sõiduoskustele või liiklusoludele. Määravaks võib saada ka see, et inimesed on ohust teadlikud, kuid alati arvatakse: õnnetuse tõenäosus on küll olemas, kuid see ei juhtu minuga.
Kõige vähem kaitstud liikleja on jalakäija. Seega on alanud liiklusohutuskampaania jalakäija helkuri kasutamise suurendamiseks “Julge kanda helkurit!”
Kampaania eesmärgiks on inimestele meelde tuletada helkuri kasutamise vajalikkust ning sellega vähendada pimedas jalakäijatega toimuvate liiklusõnnetuste arvu. Käesoleva aasta üheksa kuuga on pimedas hukkunud 13 jalakäijat, neist 8 maanteel. Kuid järjest varasemalt pimenevad talveõhtud on teepeenral kõndivale või sõiduteed ületavale jalakäijale päev-päevalt suuremaks ohuks.
Helkur aitab pimedas kõndivale jalakäijale otsasõitu vältida, tagades autojuhile jalakäija märkamise peatumiseks vajaliku vahemaa tagant.
Iga aastaga suureneb ka uute autojuhtide hulk. Selleks otstarbeks on Põlvas suisa kaks autokooli: OÜ Vilutmäe ning Autom. Põlva Autokool on kujunenud üheks suuremaks autokooliks Eestis, seal saab õppida A, B, C, E ja D ning kõiki alamkategooriaid. Samuti on ta tänaseks laienenud Põlvast väljapoole, koolitades veel lisaks Räpinas, Võrus ja Otepääl. Ka Autom Autokoolis korraldatakse A-, B-,C- ja E- kategooria sõidukijuhtide kursusi. Autojuhi kursus koosneb teooria- ja sõidutundidest ning esmaabi koolitusest. Pärast kursusi tuleb sooritada kooli teooria-ja sõidueksam. Seejärel korrata neid eksameid ARKis. Need edukalt läbitud, teenib algaja juht välja esmased juhiload. Ja sellega saab ka täieõiguslikuks autojuhiks, kes sööstab liikluskeerisesse.

Mari Laaniste 11b

Kommentaare ei ole: