pühapäev, 29. aprill 2007

Kiim, panda ja pingviin (KaSa...?, nr8, detsember 2006, lk6)

21. novembril külastas meie kooli uue generatsiooni muusikageenius Jarek Kasari, laiemalt tuntud kui Chalice.

Kes veel ei tea, Chalice on mees nagu Hunt Kriimsilm- muusik, helilooja, laulja, räppar, produtsent ning lisaks veel näitleja Von Krahlis. Tal puudub igasugune valehäbi tunnistada enda andekust, kuid kas seda saabki pahaks panna inimesele, kes komeedina Eesti muusikataevasse kihutanud.
Sisuliselt oli tegemist kontsert-loenguga teemal „Sõnad ja muusika”. Tunni aja jooksul otsiti vastust küsimusele: „Kas muusika vajab sõnu?” Kes Chalice muusikat kuulanud, peaks teadma, et tema lauludes mängib suurt rolli just terav tekst, täpselt nagu tema esimeses esitatavas laulus. „naised on teiselt planeedilt, naised on UFO-d,” ja „paneme leivad ühte kappi, sest sai on ebatervislik,” lihtsalt ei saanud märkamata jääda.
„Nüüd te tütarlapsed küsite, kas ilma ropendamata kuidagi ei saa. Ei saa! Roppus on eestikeelne ja aus!” sõnas Chalice teravalt. Tema arvates on ilusad ja metafoorsed sõnad valelikud, sest elu ongi räige: „Miks peab sõnumit peitma? Otse saab ka öelda.”
Järgnevalt esitas ta neli laulu, mille ise liigitas kategooriasse „Kiimalaulud”, kuid üllatus-üllatus: luulevormis. Sellise esituse eesmärgiks oli katsetada, mida me märkame ilma taustamuusikata. „Lõkketulena hõõgun, põleb leek minu sees. Keha kuum on kui põrgu, kuhu olen ma teel?” deklameeris mees tundeliselt Dynamint’i lugu „Viirus”. „Neil on viirus, mille nimi on kiimlus,” ei saanud ta kommenteerimata jätta. Samuti liigitas ta „kiimalaulude” kategooriasse Ursula „Puu taga ilvest” („Kas sa tahad olla minu tüdruk? Oled väga ilus tüdruk, kuigi sul on karvased käed.”) ja Cool D „Tütar üksi
kodus” („Kui sind nägin, ei osand arvata seda, et ajad staatilist täis mu mõistuse ja keha. Elektrifitseerind on mind selline naine- harukordne, ainulaadne ja ebamaine.”) ning viimasena, et võrdsustada olukorda, omaenese laulu, ühemõttelise pealkirjaga „Kiim”. Mõtlete, millest see laul küll rääkis? Sellest, et kiimaga on sama lugu, nagu roppustega- kõik mõtlevad sellest, see on meie elu loomulik osa, kuid avalikult sellest ei räägita.
„Kas laulus öeldud sõnad on otse või seljataga rääkimine?” küsis Chalice publikult. Enamik vastasid, et tegemist on ikkagi otse ütlemisega. Seepeale jutustas multitalent loo, kuidas Nexuse produtsent Peeter Ross Stiina peol talle lava taha jättis roosi kirjaga, mis ütles, et tema uus lugu toob talle vaid odavat kuulsust. Sellepeale Chalice vihastas ja kirjutas ühte laulu sisse Nexuse kohta käiva fraasi „Kaks neist on pandavad ja kolmas on panda,” mispeale Terminaatori solist Jaagup Kreem leidis, et oleks ikka ilus otse ütelda. „Kusjuures seda „pandat” tunnen ma isiklikult. Tore tüdruk on,” tõdeb ta.
Muu hulgas kuulusid esitusele ka näiteks laulud „Kuutempel”, „Siuh” (improviseeritud osaga pingviinist, kes mööda koolimaja ringi tatsab) ja nõndanimetatud „presidendikõne” „Minu inimesed”.
Siinkirjutaja on täiesti veendunud, et kõik kontserdil viibinud said üritusest positiivse laengu, ning loodab, et samalaadseid kuulsate ja huvitavate inimeste külastusi tuleb veel.

Kristina Pentsa 11b

Kommentaare ei ole: