pühapäev, 29. aprill 2007

Tee endale OMA õpilasfirma! (KaSa...?, nr7, oktoober 2006, lk9)

Paljudes Eesti koolides, sealhulgas Põlva Keskkoolis on aktiivsed ja andekad noored kampa löönud ning loonud õpilasfirmad. Neil firmadel on palju rakendusi, nt. võib turule tulla mõne uue ja nutika tootega või korraldada kooliüritusi. Samuti teevad õpilasfirmad koostööd koolilehega.

Milliseid tingimusi peab üks korralik õpilasfirma täitma?
Õpilasfirmasse kuuluvad tavaliselt keskkooliõpilased. Nad mõtlevad oma firmale nime (ei tohi sisaldada lühendeid “AS” ega “OÜ”, vaid “ÕF”) ning registreerivad end Junior Achievementi Arengufondis (JAAF). Õpilasfirmade eesmärgiks on tutvustada noortele majandust ja ettevõtlust. Programmi raames toodavad ja müüvad õpilased oma tooteid või teenuseid. Iga firma koostab endale äriplaani, samuti õpitakse pidama aruandlust. Õpilastel on võimalik oma tooteid ka internetis müüa, luues firmat tutvustava netilehekülje. Õpilasfirma töötab ühe õppeperioodi, mille pikkus on 15 nädalat ning seejärel ta likvideeritakse.

Millised väljundid on õpilasfirmal?
Igal aastal korraldab JAAF õpilasfirmade laatu, kus selgitatakse välja parim äriidee, logo ja reklaam. Kevadistel võistlustel selgub aga Eesti parim õpilasfirma, kes esindab Eestit Euroopa õpilasfirmade võistlustel. Samuti võivad õpilasfirmad osaleda laatadel Euroopas. Peale õpilasfirma tegevuse lõppu on võimalik luua päris firma, mis jätkab õpilasfirma poolt loodud toodete tootmist ja müümist.
Milliseid tooteid on õpilasfirmad loonud seni? Õpilasfirmad on olnud väga produktiivsed. Suurimat populaarsust on võitnud valemitega kaustikud ning mahlapakkidest rahakotid. 2004. aastal tuli Tsirguliina keskkooli õpilasfirma R@ välja pehmete ja karvaste arvutihiirte katetega, millede vastu on samuti suur huvi. Veel pärinevad õpilasfirmadest tatratallaga sokid, erinevad võtmehoidjad, pehmed helkurid, valemitega pastakad, vigurpulgad jpm.
Et meie koolis õpib palju aktiivseid ja nutikaid noori, võiks ka Põlva Ühisgümnaasiumil oma õpilasfirma olla. Olge originaalsed ning pakkuge välja huvitavaid ideid. Rohkem infot õpilasfirmade kohta leidub internetis lehekülgedel
www.ja.ee ning www.ja.ee/ofkataloog, samuti võib abi paluda kooli majandusõpetajalt Janek Tennossaarelt.

Eleri Lõhmus 11b

Kommentaare ei ole: