pühapäev, 29. aprill 2007

A- pirnikeerajad (KaSa...?, messieri, aprill 2007, lk4)

Tere, noor põhikoolilõpetaja! Nüüd, mil kohustuslik koolikohustus hakkab läbi saama, on õige aeg mõelda gümnaasiumisse astumise peale! Gümnaasiume on palju – kuidas langetada siis see üks ja õige valik?

Põlva Ühisgümnaasium omab sõbralikku õpilasperet, mille emad-isad (õpetajad) oma lapsi hoole ja armastusega kasvatavad, õpetavad, nagu ühes korralikus koolis peabki. Kui oled juba otsustanud Põlva Ühisgümnaasiumi kasuks, on sul valida kolme klassi vahel, igaüks ise kallakuga. Nüüd tuleb sul mõelda järele, mis sind tõeliselt huvitab. On sinus tükike kunstiinimest, loodusinimest või huvitavad sind reaalained?
Matemaatika-informaatika kallak. Kas sa oled matemaatikas taibukam kui enamus su klassikaaslasi? Õppeprogramm näeb ette rohkem matemaatikakursusi, suurem matemaatikatundide arv tagab arvatavasti paremad tulemused riigieksamil. Muidugi ei tasu ära ehmuda – väga süvaõpet matemaatikas see klass ei paku, aga lihtsalt suunitlust riigieksami edukamaks sooritamiseks. Milliseid lisateemasid kohustuslikku õppeprogrammi lisada, on aineõpetaja enda valik, on võimalik ka ettemääratud osa pikemalt võtta.
Infotehnoloogiat aga loetakse koos biotehnoloogia ja materjalitehnoloogiaga üheks lähitulevikus majandust ja ühiskonda kõige otsustavamalt mõjutavaks tehnoloogiaks. Huvitab sind informaatika, programmeerimine? Õppekava kohaselt sisaldab informaatika endas ka programmeerimist, mida paralleelklassides üldse ei käsitleta (Pascal, SQL ja Java, kui on soovi). Eesti eksisteerib laiaulatuslik vajadus ja suur turunõudlus informaatikaspetsialistide järele, alguspunkt on võimalik omandada just matemaatika-informaatika klassis.
Ka füüsikat on tunniplaanis rohkem. Küllap sisustatakse lisatunnid ülesannete lahendamisega, mis aitab osast rohkem aru saada ning suurendab tõenäosust, et füüsika riigieksami tulemus on kõrgem. Keemia tundide arvus on erinevus ainult keele-kultuuri klassiga, mis saab seda ainet 2 tundi nädalas, erinevalt teise kahe paralleeli 3 tunnist nädalas.
Valikainetena on võimalik õppida veel majandust, mis läheb reaalklassiga kõige paremini kokku, sest kui tahta edasi minna majandust õppima, siis läheb arvesse matemaatika riigieksami tulemus. Veel on võimalik minna Timmo tallidesse ratsutama ja õppida tarbekunsti või tekstiili.
Valiku peab igaüks siiski ise langetama, aga oma kogemusest oskan matemaatika-informaatika kallakuga klassi soovitada. Karta pole vaja, sest õppida on mõnus. Haridust on võimalik omandada igas klassis, aga tule meile!


Mari-Liis Käbin 11a

Kommentaare ei ole: